4 juli 2018, de datum dat de kamervragen van partij DENK werden beantwoord (zie: file:///C:/Users/user/Downloads/beantwoording-kamervragen-over-het-bericht-dat-de-chinese-overheid-ambtenaren-inzet-om-de-oeigoeren-in-xinjiang-te-controleren-en-te-indoctrineren.pdf )

De kamervragen hadden betrekking tot het feit dat de Chinese overheid ambtenaren inzet om de Oeigoeren in Xinjiang te controleren en te indoctrineren. Een jaar later, eind 2019 zijn deze mensenrechtenschendingen zodanig  dat deze niet in woorden te omschrijven zijn. Ik ben dan ook blij om te lezen dat Nederland op politiek niveau al in het jaar 2018 actie heeft ondernomen. De vraag of Nederland samenwerkt met Chinese organisaties in het kader van ontwikkelingsbeleid, beantwoord de minister als volgt:

''Nederland onderhoudt niet langer een ontwikkelingssamenwerkingsrelatie met China. Vanuit het decentraal mensenrechtenfonds steunt Nederland enkel organisaties die het belang van mensenrechten voor iedereen voorop hebben staan.'' Of dit waar is of niet, geen idee! Maar het stelt mij enigzins wel gerust om te weten dat partij DENK zich politiek inzet voor deze kwestie. Ik vertrouw erop dat  Nederland  deze mensenrechtenschendingen niet aanmoedigt, en dat indien in praktijk anders blijkt, binnenkort de voorzitter van partij DENK wel opnieuw kamervragen zal gaan stellen. 

 

Ik hoop dat ook op politiek niveau in andere landen deze kwestie onder de aandacht zal worden gebracht. Het belang daarvan heeft de minister van Buitnlandse zaken in en paar zinnen mooi verwoord:

''De Chinese autoriteiten investeren (...) veel in het internationale imago van China. Het is daarom aannemelijk dat kritische interventies door de internationale gemeenschap op zijn minst leiden tot een besef in China dat het niet zonder imagoschade door kan gaan met het schenden van mensenrechten."

Ja, en weer berusten de redenen  helaas op ego en macht....